Πορτρέτο του Ξενοφών Απάκη
Ξενοφών Απάκης
Web designer και developer από το 1997

Κατασκευή ιστοσελίδας για συσκευαστήριο φρούτων

Κατασκευή ιστοσελίδας για συσκευαστήριο φρούτων

· Με δύο λόγια

Οργάνωση ιστοσελίδας συσκευαστηρίου φρούτων για προϊόντα, εποχικότητα, συσκευασίες, αγοραστές χονδρικής και εμπορικά αιτήματα..

Κατασκευή ιστοσελίδας για συσκευαστήριο φρούτων με εμπορική λογική

Ένα συσκευαστήριο φρούτων χρειάζεται ιστοσελίδα που να βοηθά έναν επαγγελματία επισκέπτη να αποφασίσει γρήγορα αν υπάρχει βάση για συνεργασία. Η πρώτη του ανάγκη δεν είναι να διαβάσει μια μεγάλη εταιρική ιστορία. Θέλει να δει ποια προϊόντα χειρίζεται η επιχείρηση, πότε υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον, ποιες μορφές συσκευασίας μπορούν να συζητηθούν και ποιος είναι ο σωστός άνθρωπος για να απαντήσει.

Η αρχική σελίδα πρέπει να ξεχωρίζει τους αγοραστές από τους παραγωγούς

Το συσκευαστήριο απευθύνεται συνήθως σε περισσότερες από μία ομάδες. Ένας αγοραστής χονδρικής ψάχνει προϊόν, περίοδο, συσκευασία και εμπορική επαφή. Ένας παραγωγός φρούτων μπορεί να θέλει να διερευνήσει συνεργασία από την πλευρά της διάθεσης παραγωγής. Αν οι δύο ανάγκες μπαίνουν στο ίδιο γενικό κείμενο, η σελίδα δυσκολεύει αντί να βοηθά.

Η λύση είναι δύο καθαρές διαδρομές ήδη από την αρχική: «Για αγοραστές» και «Για παραγωγούς». Κάθε διαδρομή οδηγεί σε διαφορετικές πληροφορίες και διαφορετική φόρμα, ώστε τα αιτήματα που φτάνουν στην επιχείρηση να είναι πιο συγκεκριμένα.

Ο κατάλογος προϊόντων πρέπει να αντέχει στις αλλαγές της σεζόν

Οι σελίδες προϊόντων μπορούν να οργανώνονται ανά είδος φρούτου και, όπου έχει νόημα, ανά ποικιλία. Η φωτογραφία, η ονομασία, η γενική περίοδος και οι μορφές συσκευασίας πρέπει να εμφανίζονται μόνο όταν η επιχείρηση μπορεί να τις διατηρεί ενημερωμένες. Δεν χρειάζεται να δημοσιεύεται κάτι απλώς για να φαίνεται πλήρης ο κατάλογος.

Η εποχικότητα προϊόντων είναι ιδιαίτερα σημαντική. Αν η επιχείρηση δεν μπορεί να δεσμευτεί σε ακριβείς ημερομηνίες, είναι καλύτερο να χρησιμοποιεί μήνες ή γενικά χρονικά παράθυρα και να ζητά επιβεβαίωση. Ένας παλιός πίνακας διαθεσιμότητας μπορεί να είναι πιο επιζήμιος από μια σύντομη αλλά ακριβή ένδειξη.

Οι μορφές συσκευασίας χρειάζονται δική τους πληροφοριακή δομή

Η συσκευασία δεν είναι απλή αισθητική λεπτομέρεια για τον επαγγελματία αγοραστή. Η ιστοσελίδα μπορεί να παρουσιάζει τις βασικές μορφές ανά προϊόν, με φωτογραφίες και σύντομες περιγραφές. Όπου υπάρχουν παραλλαγές που εξαρτώνται από ποσότητα, προορισμό ή άλλη εμπορική προϋπόθεση, η διατύπωση πρέπει να οδηγεί σε επικοινωνία αντί να εμφανίζει την επιλογή ως μόνιμα διαθέσιμη.

Αν οι επιλογές είναι πολλές, ένας πίνακας ή φίλτρο βοηθά περισσότερο από μια μεγάλη παράγραφο. Ο στόχος είναι ο ενδιαφερόμενος να μπορεί να προετοιμάσει το αίτημά του πριν μιλήσει με το εμπορικό τμήμα.

Η σελίδα για παραγωγούς πρέπει να ζητά μόνο τις χρήσιμες πληροφορίες

Ένας παραγωγός που θέλει να έρθει σε επαφή με το συσκευαστήριο μπορεί να δώσει βασικά στοιχεία όπως είδος φρούτου, περιοχή, ενδεικτική περίοδο παραγωγής και τρόπο επικοινωνίας. Αν η επιχείρηση χρησιμοποιεί επιπλέον σταθερά κριτήρια για μια πρώτη συζήτηση, αυτά μπορούν να αναφερθούν με σαφήνεια. Όσα αποφασίζονται κατά περίπτωση δεν χρειάζεται να παρουσιάζονται σαν καθολικοί κανόνες.

Η φόρμα δεν πρέπει να μετατρέπεται σε πλήρη εμπορικό φάκελο. Η πρώτη επαφή χρειάζεται μόνο αρκετές πληροφορίες ώστε το σωστό άτομο να απαντήσει και να ζητήσει τα επόμενα στοιχεία, αν υπάρχει ενδιαφέρον.

Το εμπορικό αίτημα πρέπει να είναι καλύτερο από ένα ελεύθερο μήνυμα

Για τον χονδρικό αγοραστή είναι χρήσιμο να υπάρχουν πεδία όπως εταιρεία, χώρα ή περιοχή, προϊόν ενδιαφέροντος, επιθυμητή μορφή συσκευασίας και ενδεικτική ανάγκη εφόσον είναι γνωστή. Έτσι η επιχείρηση λαμβάνει ένα πιο αξιοποιήσιμο αίτημα από ένα απλό «στείλτε μου τιμές».

Η φόρμα πρέπει να εξηγεί ποια πεδία είναι υποχρεωτικά και να μη ζητά περιττά δεδομένα. Επίσης χρειάζεται να οδηγεί σε λογαριασμό ή τμήμα που παρακολουθείται πραγματικά. Η καλή σχεδίαση της φόρμας δεν έχει αξία αν τα μηνύματα μένουν αναπάντητα.

Ποια πληροφορία χρειάζεται ιδιοκτήτη μέσα στην επιχείρηση

ΠληροφορίαΠού εμφανίζεταιΠοιος πρέπει να την ελέγχει
Προϊόντα και ποικιλίεςΚατάλογος προϊόντωνΕμπορικό ή παραγωγικό τμήμα
Εποχικότητα προϊόντωνΗμερολόγιο ή πίνακαςΆτομο με τρέχουσα εικόνα παραγωγής
Μορφές συσκευασίαςΣελίδες προϊόντων και συσκευασιώνΕμπορικό τμήμα
Στοιχεία επικοινωνίαςΕπικοινωνία και φόρμεςΔιοίκηση ή γραμματεία

Ο πίνακας αυτός είναι περισσότερο οργανωτικό εργαλείο παρά τεχνικό. Αν δεν υπάρχει άνθρωπος υπεύθυνος για μια πληροφορία, πρέπει είτε να μειωθεί η λεπτομέρεια είτε να σχεδιαστεί διαφορετικά η ενημέρωσή της.

Τι δεν πρέπει να δημοσιεύεται χωρίς σταθερή διαδικασία ενημέρωσης

Διαθέσιμες ποσότητες, ακριβείς χρόνοι, δυναμικότητα, ειδικοί εμπορικοί όροι ή πιστοποιήσεις δεν πρέπει να εμφανίζονται ως τρέχοντα δεδομένα όταν κανείς δεν τα ελέγχει συστηματικά. Αν κάποιο στοιχείο είναι σημαντικό για την πώληση αλλά αλλάζει συχνά, είναι ασφαλέστερο να παρουσιάζεται ως πληροφορία που επιβεβαιώνεται από το αρμόδιο τμήμα.

Το ίδιο ισχύει για αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται η επιχείρηση ή για ειδικές δυνατότητες συνεργασίας. Η ιστοσελίδα πρέπει να αποτυπώνει την πραγματική εμπορική εικόνα και όχι την εικόνα που υπήρχε όταν παραδόθηκε το έργο.

Σύνδεση με την πλευρά του παραγωγού

Η θεματική της ιστοσελίδας για αγρότη παραγωγό φρούτων βοηθά να φανεί τι πληροφορίες χρειάζεται η πλευρά της πρωτογενούς παραγωγής. Για πιο εξειδικευμένη περίπτωση υπάρχει και η σελίδα για παραγωγό βιολογικών φρούτων. Οι σύνδεσμοι αυτοί μπορούν να λειτουργούν ως συμπληρωματική πλοήγηση χωρίς να μπερδεύουν τον βασικό εμπορικό σκοπό του συσκευαστηρίου.

Η φωτογραφία πρέπει να εξηγεί το προϊόν και τη συσκευασία

Οι εικόνες είναι χρήσιμες όταν δείχνουν το πραγματικό προϊόν, τις συσκευασίες και τον τρόπο παρουσίασης. Οι γενικές φωτογραφίες οπωρώνων δημιουργούν ατμόσφαιρα, αλλά δεν αρκούν για έναν επαγγελματία αγοραστή που θέλει να αξιολογήσει τι θα παραλάβει. Η φωτογραφική κατεύθυνση πρέπει να έχει πληροφοριακό σκοπό και να ενημερώνεται όταν αλλάζει η συσκευασία.

Αν χρησιμοποιούνται φωτογραφίες εγκαταστάσεων, πρέπει να είναι σημερινές και να αντιστοιχούν στην πραγματική επιχείρηση. Η αξιοπιστία κερδίζεται όταν η εικόνα, το κείμενο και η εμπορική επικοινωνία λένε το ίδιο πράγμα.

Τελικός έλεγχος πριν τη δημοσίευση

Δοκιμάστε την ιστοσελίδα σαν να είστε νέος αγοραστής. Μπορείτε να βρείτε προϊόν, περίοδο, συσκευασία και τρόπο επικοινωνίας χωρίς να ανοίξετε πέντε σελίδες; Δοκιμάστε έπειτα σαν παραγωγός. Είναι σαφές πού στέλνετε το δικό σας αίτημα; Αν αυτές οι δύο διαδρομές είναι καθαρές, η βασική αρχιτεκτονική λειτουργεί.

Τέλος, ορίστε μια απλή διαδικασία επανελέγχου πριν από κάθε νέα εμπορική περίοδο. Ο κατάλογος, οι περίοδοι, οι φωτογραφίες και οι φόρμες πρέπει να ελέγχονται ως ενιαίο σύνολο. Έτσι η ιστοσελίδα παραμένει εργαλείο εμπορικής επικοινωνίας και δεν μετατρέπεται σε αρχείο πληροφοριών που σταδιακά παλιώνουν.

Πώς οργανώνεται η πληροφορία όταν αλλάζει η εμπορική περίοδος

Σε ένα συσκευαστήριο φρούτων, η σελίδα πρέπει να αντέχει στις αλλαγές της εποχής χωρίς να χρειάζεται κάθε φορά συνολική ανακατασκευή. Χρήσιμο είναι να υπάρχει σταθερός κορμός για τις κατηγορίες προϊόντων, τις μορφές συσκευασίας και τον τρόπο συνεργασίας, ενώ οι πληροφορίες για τρέχουσα διαθεσιμότητα να εμφανίζονται σε σημείο που ενημερώνεται εύκολα. Έτσι η εποχικότητα προϊόντων γίνεται μέρος της λογικής της ιστοσελίδας και όχι αιτία να συσσωρεύονται παλιές ανακοινώσεις.

Για έναν αγοραστή χονδρικής έχει μεγαλύτερη αξία να γνωρίζει ποια στοιχεία μπορεί να ζητήσει και από ποιον, παρά να βλέπει έναν κατάλογο που φαίνεται μόνιμα διαθέσιμος. Αντίστοιχα, ο παραγωγός φρούτων που αναζητά συνεργασία χρειάζεται ξεχωριστή διαδρομή με σαφείς πληροφορίες για το τι πρέπει να στείλει στο πρώτο αίτημα. Η διάκριση αυτών των δύο διαδρομών μειώνει άσχετες επικοινωνίες και βοηθά την επιχείρηση να απαντά με συνέπεια.

Μικρός έλεγχος πριν από κάθε εποχική ενημέρωση

  • Επιβεβαιώστε ότι οι φωτογραφίες αντιστοιχούν στις κατηγορίες που εμφανίζονται ως ενεργές.
  • Ελέγξτε αν οι μορφές συσκευασίας παραμένουν οι ίδιες.
  • Αφαιρέστε ημερολογιακές αναφορές που δεν ισχύουν πλέον.
  • Δοκιμάστε το εμπορικό αίτημα και τη φόρμα παραγωγού από κινητή συσκευή.