Πρόστιμο-ρεκόρ 2,42 δισ. στη Google για πειραγμένες αναζητήσειςΒαρύ πρόστιμο 2,42 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως αναμενόταν, επέβαλε η DG Comp στη Google για την υπόθεση της διακριτικής μεταχείρισης των δικών της θυγατρικών και πελατών στις αναζητήσεις για προϊόντα, καθώς κρίθηκε ότι στην ουσία πλήττει και αποδυναμώνει τον ανταγωνισμό χρησιμοποιώντας καταχρηστικά τη δεσπόζουζα θέση που κατέχει στον χώρο των μηχανών αναζήτησης.

Σύμφωνα με την απόφαση της αρμόδιας επιτρόπου, Μαργκρέτ Βέσταγκερ, η Google έχει 90 ημέρες για να συμμορφωθεί προς την απόφαση της Κομισιόν, χορηγώντας ήδη πρόσβαση σε ανταγωνιστικές υπηρεσίες shopping όση και στις δικές της. Η εταιρία είναι αναγκασμένη να ενημερώσει την DG Comp για τις προθέσεις και το σχέδιο δράσης της, σύμφωνα με την απόφαση εντός 60 ημερών.

Σε περίπτωση άρνησης συμμόρφωσης ο κανονισμός προσβλέπει πρόσθετα πρόστιμα που ανέρχονται έως το 5% του ημερήσιου τζίρου της. Η απόφαση της Επιτροπής έρχεται μετά από μια 7ετή έρευνα της DG Comp την οποία είχε επιχειρήσει να εκτροχιάσει ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης που δημοσιεύθηκε η DG Comp αποδίδει στη Google δόλο στην προσπάθεια προώθησης της δικής δομής συγκριτικών αγορών (comparison shopping) έναντι των ανταγωνιστών, ενώ από την έρευνα προέκυψε ότι η Google δεν υποβάλλει τη δική της πλατφόρμα στον αλγόριθμο που η ίδια έχει αναπτύξει για την κατάταξη των αντίστοιχων ανταγωνιστικών.

Όπερ σημαίνει ότι χρησιμοποιεί καταχρηστικά τη μηχανή αναζήτησης που η ίδια κατέχει για να υποβαθμίσει ανταγωνιστικές προτάσεις στην επίσης δική της μηχανή συγκριτικών αγορών.

 

27 Ιουνίου 2017 | crisismonitor.gr


How to visit us
Contact details